Úterý, 21 Říjen 2025 14:31

Už přes deset let platí, že když se řekne, jedu na Slapy, neznamená to jen výlet za vodními radovánkami, ale také cestu za golfovými zážitky. Dvě devítky, Rabyňská hora a Tři kříže, se už během více než dekády dokázaly vepsat do srdcí a přízně golfistů všech kategorií – věkových i výkonnostních. Jak vypadá sezona 2025 a co nového na osmnácti jamkách i kolem nich, jsme si povídali s manažerkou resortu Andreou Staňkovou.

Jak už bylo řečeno v úvodu, vyrazit na Slapy už nějaký ten pátek neznamená jen pobyt v některém z blízkých letních letovisek na březích Vltavy, ale také možnost si zahrát golf. Na místě, které nabídne nejen parádní hru, ale třeba i úžasné výhledy na údolí Vltavy. Ostatně, pohled z greenu jedničky nebo odpaliště sedmičky na hladinu Vltavy hluboko pod vámi rozněžní i leckterou tvrdší povahu.

A co golfisty potěší ještě víc, to je samotné hřiště. Nejen jeho nastavení, které během let dozrálo do neobyčejně přívětivé podoby, ale také kvalita hracích ploch. Říká se, že zelená barva uklidňuje, což pro slapskou osmnáctku platí i v letních horkých měsících. „Hřiště je ve velmi pěkném stavu. Je zelené i v parném létě, což máme jako jedni z mála. Zavlažujeme a zavlažujeme poctivě. Naštěstí můžeme," konstatovala Andrea Staňková na úvod našeho povídání.

Od té doby, co jsme spolu naposledy hovořili o Slapech v našem časopise, uplynuly už tři roky. Povězte, co se na hřišti za tu dobu změnilo?

V podstatě pokračujeme v tom, s čím jsme už v minulých letech započali. Děláme všechno proto, aby hřiště bylo vůči hráčům přátelské, aby bylo neustále v dobré kondici a aby na hráče působilo ještě čistějším a příjemnějším dojmem. Novinkou jsou třeba cedule na jamkách. Jsou jinak udělané a vypadají moc hezky. Od loňska máme nový altán na desítce, který je takovou přidanou hodnotou pro promotéry turnajů, a kam se mohou lidé schovat v případě nepříznivého počasí.

A mimo hřiště?

Je to sice mimo hřiště, ale s golfem to také souvisí. Už několik let se nám daří udržet vysokou úroveň naší kuchyně. I to k nám přitahuje návštěvníky. Nejen golfisty. Pravda ale je, že vaříme pouze ve druhé polovině týdně. Pravidelně od pátku do neděle, v jiné dny to řešíme operativně. Určitě nevaříme v pondělí, ale ani tehdy nebudou hráči ochuzení o možnost občerstvení – nabízíme jim čerstvě vyrobené sendviče, bagety a croissanty.

Vrátím se ale zpět ke hřišti. To, čeho si každý golfista všimne okamžitě, je opravdu přívětivě nastavení hřiště. Ani ne zrovna vydařená rána není nijak tvrdě potrestána...

To je trend, kterým jdeme a chceme jít. Ale myslím, že nejen my. Snažíme se o to, aby byla co nejlepší prostupnost hřiště, proto střiháme i roughy a semiroughy, plus udržujeme stromy i keře. Míčky se pak dají lépe hledat a jsou hratelné, i když skončí mimo fervej. To platí především na první devítce na jamkách jedna, tři, šest a devět. Tam se stává hodně často, že se hraje na green té či oné jamky z jiné ferveje. Jak jsem už řekla, snažíme se být přátelské hřiště, které odpouští hodně chyb.

Dá se říct, že pokračujete v trendu, který jste nastavili už dřív. Tehdy jste upravovali třeba jamky deset a osmnáct, které byly pro řadu hráčů velkým strašákem.

Tam už jsme problém vyřešili a myslím, že další zkracování drajvů už na těchto jamkách není potřeba. Snažíme se minimalizovat plochy na hřišti, aby se co nejméně hledalo. To, co neovlivníme, jsou úplné okraje hřiště, kde jsou ohradníky. Nebo jamky, kde už během let vyrostly stromy, takže se musí měnit herní strategie. To platí třeba pro jamku číslo 12, pravý dogleg. Ale ranaři nebo ti odvážní jsou pořád schopní hrát rovnou přímo přes stromy.

Každé stříhání trávy ale také stojí peníze. Jak těžké je najít rovnováhu mezi vytvořením přívětivějšího hřiště a finančním zajištěním?

Je to hodně náročné, protože greenkeeper má nějakou představu o podobě hřiště, ale my máme jen omezené finance. Takže je to o hledání optimální varianty. Ale je pravda, že do trávy a hracích ploch investujeme hodně. Náš greenkeeper Vojta Fuchs je na Slapech od začátku a hřiště je tak trochu jeho dítě. A je to vidět. Zakládá si na různých detailech. Naposledy si vymohl poté, co jsme získali stroj, který to umí, sekání takových náběhů na green. Ty jsme dřív neměli, ale opticky to vypadá opravdu o hodně lépe. Pro řadu hráčů to znamená, že odtud už mohou hrát míček patrem.

Na jaké turnaje se u vás mohou golfisté těšit?

Pokračuje naše Tour Sv. Jana, pouze jsme ji, jak říct, lehce upgradovali. Letos hrajeme už druhým rokem o celoroční členství na Slapech. Prostě jsme si řekli, že nebudeme pro ceny chodit nikam moc daleko. Hrajeme naši tour ve dvou kategoriích a oba vítězové získají roční členství. Hrajeme sedm turnajů a každý, kdo chce být ve hře o členství jich musí odehrát minimálně pět. A samozřejmě platí, že tour je otevřená i pro nečleny.

K vrcholům sezony u vás patřilo i mistrovství klubu a turnaj Od soumraku do úsvitu. Budou i letos?

Začnu odzadu. Turnaj Od soumraku do úsvitu už nehrajeme. Z důvodu, jak to říct, nedisciplinovanosti hráčů. Tak trochu se nám to vymklo z rukou. Za soumraku to ještě bylo dobré, ale za úsvitu už to nebylo dobré pro hráče, kteří dorazili na hřiště po účastnících turnaje. Dvoudenní mistrovství klubu ale držíme dál a máme turnaj i pro nečleny. S krásnými cenami, večer se živou hudbou, s rautem. Určitě je to jeden z vrcholů roku u nás.

Jak jste na tom s členskou základnou?

Máme aktuálně 220 členů a samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se jejich počet zvýšil. Tak trochu stále doháníme jejich úbytek po roce 2022, kdy jsme museli členský poplatek navýšit ze 16 tisíc na 21 tisíc korun. Museli jsme tehdy reagovat na razantní zvýšení cen energií, hnojiv. Nemohli jsme jinak, šlo nám o přežití. Některé členy to ale odradilo a mělo to za následek pokles naší členské základny. Ale v posledních dvou letech zase krok za krokem nabíráme nové členy. Letos jsme členům zajistili volný přístup do místnosti ke svým bagům. Dříve byli závislí na recepci a otevírací době, dnes mají přístup ke svým skříňkám 24 hodin a sedm dní v týdnu. Plus tam mají automat s pitím. Myslím, že obojí je pro ně zajímavá služba.

Z jakých typů členství si u vás zájemci mohou vybírat?

Nabízíme v tuto chvíli tři druhy členství. Kromě klasického ročního, o kterém už byla řeč s neomezenou hrou a řadou dalších zajímavých benefitů, nabízíme i členství základní za 2 500 korun, v němž je jedna hra zdarma, kterou si lze vybrat kdykoliv. A tím třetím je udržovací za 4 300 korun, které není tolik využívané, protože je pro hráče, kteří měli roční členství a z nějakého důvodu si ho neobnovili. S tímto členstvím ale mohou využívat výhody člena, z nichž je nejdůležitější sleva na 50 % pro hosta, kterého si může přivést.

Když už se bavíme o financích, za kolik si u vás zahrají příchozí hráči, tzv. fíčkaři?

Už třetím rokem držíme stálou cenu fee. Před třemi roky jsme ji museli zvednout, protože už to bylo neudržitelné, ale od té doby ceny fee držíme. Ve všední dny si u nás golfisté zahrají 18 jamek za 1 100 korun, ale máme i řadu akcí. Například akci jedno fee, dva hráči od pondělí do čtvrtka. A pokud někdo pátrá po dalších slevách, tak ty mají junioři i senioři nad 60 let. A nabízíme i sunset fee od 17 hodin za 600 korun. O to je velký zájem, takže po páté hodině míváme plno. Není to jen kvůli příjemné ceně, ale i proto, že v létě je v pozdějších hodinách už příjemnější počasí.

O jedné novince jsme ještě nemluvili. Všiml jsem si, že nabízíte golfové balíčky i s ubytováním...

To je pravda. Spolupracujeme s penzionem Ztracený mlýn, který majitelé dostavěli teprve před třemi roky. Je to nejen hezké bydlení, ale mají i výbornou kuchyni. Využíváme uhle možnost a nabízíme balíčky ubytování s golfem. Pokud se ve Ztraceném mlýně ubytujete, máte slevu na golf a platí to i opačně. Ale spíš doporučuji v případě zájmu se obrátit přímo na ubytování a až pak na nás, protože se přece jen spíš najde volný tee time než ubytování.

Slapy a léto k sobě náramně pasují. Vytáhněte pár trumfů, které jinde podle vás nemají a proč stojí za to k vám vyrazit?

Jako první bych určitě vytáhla atmosféru. Je hodně rodinná. Platí to i pro personál. Jsme tu pro lidi a myslím, že je to vidět i cítit. Děláme vše a maximum, aby se tu lidé cítili dobře. A nejen na golfu. Aby si u nás v klidu dali jídlo, dobrou točenou Plzeň nebo výbornou zmrzlinu. Máme špičkovou kuchyni, máme špičkové hřiště a co je další skvělou zprávou, už se k nám dá dojet dobře podle Vltavy. Konečně. To je pro nás úleva. Takže, když to shrnu, rodinná atmosféra, výborná kuchyně, skvělé hřiště dělají Slapy Slapami. A kdo přijde, zažije to na vlastní kůži.

Za rozhovor děkuje Alois Žatkuliak
Foto: Archiv Golf Park Slapy Svatý Jan
www.golfslapy.cz

Převzato z časopisu GOLF 7-8/2025