
Beřovice se řadí mezi golfisty k vyhledávaným golfovým zastávkám. Z mnoha důvodů. Osmnáctijamkové hřiště s jamkami, které jsou každá zajímavý originál, je golfovou i sportovní výzvou. Uspokojí i další nároky. Včetně estetických, díky výhledům na památný Říp a České středohoří. Přidejte k tomu devět jamek místní akademie, tréninkové plochy a samozřejmě i letos nově předělanou restauraci s nabídkou klasickou i pro zvláštní příležitosti. Přidanou hodnotou jsou pak přátelský duch a atmosféra.
Proč si zahrát golf, nebo být členem právě v Beřovicích, o tom jsme si povídali s ředitelem areálu Adamem Koukolem.
Na úvod tak trochu klasická otázka, co je u vás v Beřovicích v rozjeté sezoně nového?
Pokud mám začít rubrikou, co je u nás nového, tak je to určitě restaurace, kterou máme letos zbrusu novou. Předělávali jsme i zázemí, aby vše bylo hezčí a útulnější. Nová restaurace v sobě spojuje zkušenosti z golfu i běžného provozu. Pro nás je zásadní, že u nás funguje restaurace i pro veřejnost. Z toho pak těží i golfisté v podobě pestrosti nabídky, skladby jídel. Nabízíme příjemnou domácí kuchyni, která zapadá do Beřovic, ale zároveň jsme schopni uspokojit i náročného klienta a pokrýt turnajové potřeby.
Z mnoha stran ale zní, že sestavit golfové menu není nijak snadné...
To je pravda, na golfu to není jednoduché. Je to vždycky trochu dilema mezi tím, zda vsadit na jednoduchou, nebo náročnější kuchyni. Po hře si totiž vystačíte s klasickou nabídkou, ale pro turnaje je třeba připravit zajímavý raut s náročnější kuchyní. Přesně to se nám povedlo a je to novinka tohoto roku.
A co je nového na hřišti?
Ona to už úplná novinka není. Jedeme ji už poslední dva roky. Bavíme se o zimním provozu hřiště. Prostě na zimu hřiště nezavíráme a hrajeme dál. Nahrává nám i počasí, na druhou stranu jsme museli dost přizpůsobit a dobře naplánovat údržbu, abychom hřiště udrželi pořád v co nejlepším stavu. Bereme to jako službu členům našeho klubu. Ostatně, také hodně oceňují to, že si mohou zahrát golf i během zimy.
Jaká je naplněnost hřiště během zimy?
Strašně záleží na počasí. Může se stát, že místo tradičního novoročního odpalu je v případě příznivého počasí a teplot nad nulou hřiště úplně plné. A týden nato jsou tři stupně pod nulou, a přestože se snažíme hřiště nechat otevřené i v mrazech, tak už takový zájem není. Moc takových bláznů, kteří by šli mrznout na hřiště, není. (smích) Bereme to hlavně jako jeden z benefitů pro naše členy. My jsme navíc v pásmu, kde až tolik neprší a když napadne sníh, tak je to také spíš výjimka. To nahrává zimnímu provozu.
Kolikrát jste hřiště museli přece jen zavřít?
Tuhle zimu jsme museli zavřít na týden, když napadl sníh. Ale trvalo to jen týden.
Takže letos na zimu opět nezavíráte?
Počítáme opět se zimním provozem, nechci ovšem svatosvatě slibovat, že necháme otevřeno za každou cenu. To ne. Členové klubu už ale dobře vědí, že uděláme všechno, aby se hrát dalo, a když to půjde, bude hřiště otevřené. Chceme pro členy a hráče to nejlepší. Nemusíme mít vodotrysk nebo podobné věci, ale děláme vše proto, aby hřiště bylo co nejlépe připravené. I v zimě, třebaže se nedá hrát na úpravu handicapu, protože chybí kolíky, vzdálenosti jsou jiné a občas musíme pošetřit odpaliště, takže se místo ze žlutých hraje z modrých. A tak podobně.
Co je největším problémem při zimní údržbě?
Nabízelo by se, že je to údržba greenů, ale nejtěžší je udržet v dobrém stavu odpaliště. To proto, že zvlášť na tříparech vysekáváme všichni řízky, drny. Na jaře to zaroste, ale v zimě ne. Dávat na odpaliště rohožku se nám nechtělo, tím by hra trpěla, a tak musíme přehazovat odpaliště tak, aby si odpočinula. To je to nejtěžší, protože v zimě prostě tráva neroste.
Co se změnilo přímo na hřišti?
Snažíme se pořád o to samé – posunovat kvalitu herních ploch dopředu, nebo ji minimálně držet na co nejvyšší úrovni. Je za tím spousta práce, oprav i úprav. Největší změny jsou ty, které nejsou vidět. Jsou to závlahy. Nejsme jediné hřiště, které investuje spoustu peněz a úsilí do závlahy, protože jinak to nejde. Sucho je nepříjemný fakt a je to velký boj. Právě v tom jsme se posunuli dál. V kapacitě, v čerpadlech. Tohle běžný golfista ani nezaznamená, ale pozná to v tom, že hřiště bude pěkné a bude se na něm dobře hrát.
Specialitou a zvláštností je tříparová jamka šestnáct. Už samotná jamka se řadí k těm nejhezčím u vás, ale navíc si tu golfisté užijí zpestření v podobě spousty ryb, které se doslova táhnou za hráči. Platí to pořád?
Platí to pořád a řekl bych, že jsou čím dál „oraflejší". Pomalu jak domácí pejskové. Blížíte se k můstku a už se tam doslova rojí. Spousta členů už s tím počítá a berou nějaké krmení. Je jich tam opravdu hodně a jsou mezi nimi i ty dva největší kusy, které se tam drží už hodně let. To proto, že je nelovíme. Ani na Vánoce. A zatím ani žádný výlov neplánujeme.
Beřovice disponují i zajímavým zázemím. Nejen tréninkovými plochami, ale také devítijamkovou akademií...
Loni jsme předělávali chipping, upravovali jsme greeny, aby byly rovnější, opravovali jsme i travnaté plochy na odpalování, aby byly pevnější. Akademie je v super stavu. Je to naše pýcha. Takový středobod dění hlavně pro začátečníky. Pokud by měli jít hned na velkou osmnáctku, je to víc trápení, ale na jamkách na akademii jsou pro ně délky ideální.
Když už se bavíme o začínajících golfistech. Co má člověk udělat, když chce u vás začít s golfem?
Ideální je první spojení na recepci. Jsou na to školení, aby zájemcům řekli, co bude potřebovat, nabídnou mu různé možnosti a klient se sám rozhodne pro tu, která mu nejvíc vyhovuje. Máme samozřejmě x náborových akcí, ale zájemce o golf může přijít kdykoliv. Stačí se podívat na náš web, kde jsou všechny potřebné informace. Pořád říkáme to samé: přijďte kdykoliv, půjčte si hůl a vyrazte. Ale my všichni, kdo hrajeme golf, víme, že tak jednoduché to není. Že je důležité třeba jen i na jednu dvě hodiny si vzít trenéra. Hodně to pomůže v tom, aby vás golf bavil a dokázali jste se zlepšovat. Máme řadu stálých akcí, funguje akademie a trochu se nám to propojuje i s novou restaurací.
Jakým způsobem?
Máme ji otevřenou i pro veřejnost, takže propojujeme ten svět golfový a negolfový. Spousta lidí se k nám přijede jen najíst, ale zjistí, že golfové prostředí není až tak špatné, že je tam příjemná atmosféra, všechno hezky upravené, a tak si řeknou, že by to vlastně mohli i zkusit.
Z jakých možností si u vás začátečníci mohou vybírat?
Myslím, že v tomto směru už není potřeba nic nového vymýšlet. Strávili jsme hodně času vymýšlením různých balíčků, akcí, ale nakonec stejně zůstanou dva základní body. Jako první akci nabízíme Zkus golf. Když si někdo chce golf vyzkoušet, čekají ho tři lekce s trenérem. Dostane se na akademické hřiště, vyzkouší si, co golf obnáší, vyzkouší si odpaly a může se rozhodnout, jestli je to pro něj a jde do toho, nebo ne. Druhý pilíř je základní kurz v okamžiku, kdy už je člověk rozhodnutý, že to chce zkusit. Máme 11hodinový základní kurz, kde trenér dle svých možností ukáže všechno tak, aby byl klient schopný sám hrát na hřišti. Třetí možností je individuální hra na akademii. Je to veřejné hřiště a nikomu nebráníme, aby si tam zahrál. Stačí být slušně oblečený, půjčit si hole a vyrazit. Zároveň ale doporučujeme každému, aby si aspoň tu jednu hodinu s trenérem vzal. Upřímně řečeno, lidi to nakonec vždycky sami poznají. To jsou ale všechno už mnoha roky ověřené akce. A nejsou jediné.
Ty další jsou jaké?
Další věc, kterou děláme dlouhodobě, to jsou děti. Ale myslím si, že celý český golf se za práci s dětmi nemusí stydět. I pro nás je to jednoznačně příslib do budoucna, takže se snažíme vytvářet co nejlepší klubové podmínky pro děti. Jak tréninkové, tak ve formě dalších aktivit, například sérií příměstských táborů. Jsme si vědomi i toho, že ve věku kolem 15, 16 let třeba s golfem přestanou, protože mají jiné zájmy, ale už mají golf v hlavě a třeba se k němu někdy v 35 či 40 letech zase vrátí.
O kolika dětech se u vás bavíme?
V tréninkovém centru máme kolem 80 dětí. Navíc spolupracujeme se školami, které mají golf jako kroužek nebo jako nepovinný předmět. To je skupina dalších dvaceti až třiceti dětí. Potom už zmíněné příměstské tábory v pěti šesti termínech o prázdninách, takže dalších zhruba 80 dětí.
Už to mnohokrát v našem povídání zaznělo, že děláte to nejlepší pro své členy. Roste jejich počet?
Roste. A je to pozitivní zpráva. Pevně věřím, že tomu pomáhá i kvalita hřiště a podmínky, které nabízíme. Včetně zimního provozu, teď se přidala i restaurace. Máme kolem osmi stovek členů. A naše filozofie se v tomto směru nemění. Chceme, aby členové u nás měli nejlepší možné podmínky.
Říkáte nejlepší možné podmínky... Zkuste víc rozklíčovat, co u vás členové mají a jinde třeba ne?
Co si myslím, že většinou nemají, je zimní provoz. Dál si myslím, že poměr kvalita, cena a výkon je u nás hodně zajímavý. Za příspěvek, který u nás hráči platí, dostávají velmi dobré plnění, služby, servis. Samozřejmě volba, kde chci hrát, je vždycky hodně individuální. Někdo má rád lesnaté hřiště, jiný ne. Snažíme se vytvářet přátelskou atmosféru a děláme vše proto, aby se tady cítili dobře. Od příjezdu přes golf až po odjezd. Vlastně, aby se jim od nás ani nechtělo.
Stále u vás platí, že člen, který přivede nového člena, nemusí platit roční příspěvek? A funguje to?
Funguje. Vždycky jsme chtěli, aby nové členy přiváděli stávající členové, aby se tím budovala klubová komunita. A benefit, který za nového člena ten stávající má, je i poděkování, že má chuť něco pro klub udělat, někoho přivést a že je vlastně rád, že hraje v Beřovicích. S tím souvisí i další akce, že každý člen si může pozvat a přivést hosta a hrát se slevou 30 procent. To je další benefit od nás. Máme spoustu členů, kteří jsou u nás patnáct dvacet let. Bereme to jako znak toho, že jsou tady spokojení.
Členové jsou jedna část, ale co klasičtí fíčkaři? Lákáte je na nějaké akce?
Upřímně řečeno, snažíme se v akcích příliš nepřetopit, protože máme produkty podle mého soudu nastavené dobře a zajímavě. Jinak řečeno, pokud chci hrát za zajímavou cenu, můžu. Máme u nás systém on-line Happy fee. Je to podobné rezervaci levných letenek. Dopředu si zarezervuji čas na daný termín, zaplatím a získám opravdu výraznou slevu. Tím základem zůstává to, aby u nás každý hráč dostal kvalitní servis, dobře si zahrál, a ne aby se ztratil ve slevových nabídkách.
Když už mluvíme o lákání hráčů, na co byste pozval golfisty na vaše hřiště?
Určitě na zajímavé a pěkné hřiště, velmi dobře připravené a příjemné. Zároveň na velmi dobrou kuchyni, k tomu kvalitní servis. Stručně řečeno, na to, že si u nás užije pohodový den na golfu bez stresu.
A kdybyste měl ještě vybrat jamku, kterou si u vás golfista užije a na které si má dát velký pozor?
Dejte mi chviličku... Vezmu to ze svého pohledu. Myslím, že mezi jamky, o kterých se dá říct, že jsou lehčí, jsou u nás pětipary. Vím, že u začínajících golfistů je to spíš opačně, ale celkově myslím, že pětipary jsou u nás skórovací. I když chápu, že třeba devítka s velkým rybníkem nebo osmnáctka, která je několikrát zatočená, mohou vyvolat obavy. Ale dají se dobře zahrát. Máme u nás čtyřpary, které jsou obtížnější, zejména čtrnáct a patnáct. To jsou jamky, které když zahrajete v paru, měli byste být hodně spokojení. A pak je tady odměna v podobě poloostrovní šestnáctky. Je to kratší třípar s velkým greenem a na něm si můžete spravit náladu. Třeba i díky místním kaprům.
Za rozhovor děkuje Alois Žatkuliak
Foto: Archiv Adama Koukola
Převzato z časopisu GOLF 7-8/2023